Zorica, Marijan i Marineta Selimović, Vranje, maj 2012. godine

Selimovići su starosedeoci u Vranju. Žive u Staroj Čaršiji, u kući koju su Marijan i Zorica izgradili 1994. godine pošto su se vratili iz Nemačke gde su kao izbeglice živeli od 1991. Tokom njihovog boravka u Nemačkoj rođena je Marineta. Marijanov i Zoricin sin Fabijan živi i danas u Nemačkoj gde je oženjen i ima malog sina – Marijana. Zorica Selimović već godinama ne radi budući da je bolesna. Marijan je muzičar i svira po Srbiji i Bosni. Ni jedno ni drugo nemaju ni dana radnog staža, niti ikakvu socijalnu ili zdravstvenu zaštitu. Njihova ćerka Marineta i dalje živi sa njima. Završila je osmogodišnju školu, a srednju je morala da napusti tokom prve godine, kada se Zorica razbolela.

Fabijan, Hajam, Nemačka, 1994

Zoricin i Marijanov sin Fabijan imao je tri meseca kada je porodica otišla za Nemačku. Selimovići su kao izbeglice živeli tri godine u gradu Hajamu. Zorica i Marijan su sa svojom decom živeli u jednoj sobi, dobijali su socijalnu pomoć i bili su veoma srećni. 1994. su se vratili u Srbiju kako bi bili zajedno sa Marijanovim roditeljima. Do sredine devedesetih godina iz Nemačke se u Srbiju vratila i čitava Zoricina porodica.

Zorica sa sestrama Kajom i Fakirom i sestrom od tetke Terezom na svom venčanju, Vranje, 1986

Zorica se udala sa 15 godina, pošto je završila sedam razreda osnovne škole. Marijan je imao 16 godina kada su se venčali i, kao i Zorica, završio je sedam razreda osnovne škole. Prvo dete dobili su u petoj godini braka. Malo pošto im se rodio sin Fabijan 1991. godine, Zorica i Marijan su, kao izbeglice, otišli za Nemačku.

Marineta, neposredno posle rođenja, Nemačka, 1993