Staging Actors/Staging Beliefs (hommage Slavku Štimcu), 2015

Video instalacija, 5’30“

U radu Staging Actors/ Staging Beliefs (hommage Slavku Štimcu) Renata Poljak se fokusira isključivo na motiv snega. Nemi, neprekinuti snimak snega koji osvetljen reflektorima pada na pozorišnu scenu lagano je prekrivajući, u radu postaje snažna poetska metafora.

Rad je naslovljen kao homage Slavku Štimcu, jednom od najpoznatijih jugoslovenskih glumaca koji je svoju uspešnu karijeru započeo još kao dete. Kroz uloge koje je tumačio, Štimac je oličavao čitavu Titovu ideologiju – komunizam, socijalizam, Jugoslaviju, bratstvo i jedinstvo. Renatina generacija odrastala je sa njim kao detetom glumcem verujući u iste ideale za koje se Štimac borio na platnu. Film Vlak u snijegu, u kome Štimac tumači glavnu ulogu, govori o solidarnosti i kolektivnoj odgovornosti dece koja se samoorganizuju kako bi iskopala voz zaglavljen u mećavi tokom školskog izleta. Film je osvojio veliku podršku zvaničnih pionirskih i omladinskih organizacija Jugoslavije i obeležio detinjstvo mnogih generacija koje su odrastale u Jugoslaviji. Sa Jugoslavijom nestala je i Štimčeva pozicija filmske zvezde, budući da je nemoguće biti filmska zvezda u zemlji koja više ne postoji.  Ovo je hommage  svim glumcima i televizijskim radnicima koji su predstavljali realnost kakva je nekada bila.

U svom radu Renata Poljak koristi različite medije kreirajući fotografije, video radove, filmove, instalacije. Njen rad izlagan je na brojnim izložbama, bijenalima i filmskim festivalima, a nagrađen je, između ostalog, i na festivalu Black Box u Berlinu (2006) kao i THT nagradom koju dodeljuje Muzej Suvremene umjetnosti u Zagebu (2012).

www.renatapoljak.com