SNAĐI SE DRUŽE: UMETNOST ŽIVLJENJA
KROZ RUPE U SISTEMU
, 2023-2024

Snađi se druže: Umetnost življenja kroz rupe u sistemu istražuje prakse i fenomene nebrige  sistema i institucija prema  pojedincu ili čitavoj zajednici. Budući uhvaćeni u zamke i ograničenja koje sistem pred njih postavlja, pripadnici mnogobrojnih grupa  razvijaju strategije laganja, varanja i krađe kako bi prevladali sistemska ograničenja i sopstvenu nemoć u odnosu na institucije.

Ovakve prakse snalaženja u popularnoj kulturi se često slave kao duhovita ili poetična lukavstva i veštine, dok kod većinske populacije uglavnom nailaze na osudu. Ako ih posmatramo iz pozicije obespravljenih i marginalizovanih, one poprimaju sasvim drugačiju etičku i političku konotaciju. Suočene sa novim algoritamskim strukturama moći, ove prakse se šire i na digitalnu sferu u različitim interesantnim kombinacijama i formatima. Projekat Snađi se druže istražuje različite prakse snalaženja upravo kao oblik otpora i alata za zaobilaženje pravila, odnosno pokušaja da se omogući pristup osnovnim pravima koja su za određene grupe i dalje nedostižna. Namera  nije da se neselektivno slavi lična korist kroz nedozvoljeno ponašanje, već da se ukaže na domišljatost i kreativnost karakteristične za pronalaženje izlaza iz nemoguće situacije. Mogući primeri pokrivaju široki spektar praksi, od izbegavanja internet cenzure menjanjem čitavih web stranica u slike do raznovrsnih  tehnika kamuflaže kojima pribegavaju migranti kako bi usvojili „zapadnjački” izgled i zavarali algoritme za nadzor.

Projekat istražuje niz praksi koje obespravljenim grupama omogućavaju da prevaziđu barijere uspostavljene administrativnim, institucionalnim i algoritamskim režimima. Fokus se usmerava na strategije  žena u urbanim i ruralnim sredinama, zajednica usmerenih na ekološku održivost,  pripadnika LGBTIK+ zajednica, migranata i drugih u sukobu sa korporativnim ili državnim pravilima.

Projekat Snađi se druže uključuje partnere iz Hrvatske, Francuske, Grčke, Malte i Srbije koji će kroz rad sa predstavnicima različitih zajednica i njihov angažman podeliti različite priče i iskustva sa najširom publikom i to kroz  umetničke produkcije, izložbe, radio festival, prezentacije, razgovore i web-zinove.

Koordinator projekta:
Drugo more (Rijeka, Hrvatska) | www.drugo-more.hr

Partneri:
Kiosk (Beograd, Srbija) | www.kioskngo.net

Labomedia (Orlean, Francuska) | www.labomedia.org

Unfinished Foundation (Malta) | www.unfinishedartspace.org

Vektor (Atina, Grčka) | www.vektorathens.org

Projekat ko-finansira Evropska unija, ali se stavovi i mišljenja izraženi u projektu odnose isključivo na autore i ne moraju nužno odražavati stavove Evropske unije ili Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelne medije i kulturu koji za njih ne mogu snositi odgovornost. 

Projekat podržali: Foundation for Arts Initiatives, Rekonstrukcija ženski fond, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd