RAZGOVORI O NOVIM UMETNIČKIM PRAKSAMA SEDAMDESETIH U SRBIJI, 2015

Raša Todosijević, Era Milivojević, Dunja Blažević, Ješa Denegri i Jasna Tijardović su u formi video intervjua izneli niz stavova o svom učešću u građenju umetničke scene u Beogradu ranih sedamdesetih godina, u okviru koji je Ješa Denegri odredio terminom Nove umetničke prakse. Fokus razgovora bio je period njihovog zajedničkog rada u SKC-u, gde su nastali i neki od najznačajnijih umetničkih projekata na ovom terenu u drugoj polovini dvadesetog veka.  Pokrenute su i elaborirane sledeće teme: klasično obrazovanje na likovnoj akademiji i oslobađajući pokret ’68, bunt mladih i njihova svest o tome da menjaju kulturu, osnivanje SKC-a, koncept SKC-a, uticaj galerije Studentskog centra u Zagrebu, uticaji američkih i italijanskih kustosa, profil i struktura galerije, prvi performansi i prostorno specifični radovi, umetnosti i život, teorija umetnosti i praksa, mnoštvo scena u SKC-u i umetničke zajednice izvan SKC-a, život na ulici, kustoski rad kao primenjena kritika, prva i druga linija, oslobađanje umetničkog dela i njegova dematerijalizacija, revalorizacija istorijskih avangardi, kontinuiteti i diskontinuiteti, društveni karakter konceptualne umetnosti, odnos konceptualne umetnosti i tržišta, odnos konceptualne umetnosti i muzeja, institucionalna prihvaćenost i ignorisanje na umetničkoj sceni, prećutana generacija, borba umetnika i ideologije, koncept dolazi na kraju.

Dunja Blažević
Era Milivojević
Jasna Tijardović
Ješa Denegri
Raša Todosijević

Intervjui su nastali sa ciljem da se kroz razgovore sa umetnicima i kustosima koji su aktivno učestvovali u nastajanju nove umetničke klime nakon studentskih protesta 1968. pruži nov uvid u razvoj umetnosti ovog perioda.

Projekat su osmisli Milica Pekić i Stevan Vuković, i realizovali u saradnji sa Anom Adamović (montaža), Srđanom Bajskim (dizajn zvuka) i Vladimirom Slijepčevićem (direktor fotografije).

Filmforum SKC, utorak 15. decembar, 18 i 20h
Nove umetničke prakse u Srbiji sedamdesetih godina 

u 18.00 / Novi prostor, SKC
projekcija video intervjua sa umetnicima i kustosima

u 20.00 / Novi prostor, SKC
razgovor o prikazanim intervjuima i SKC-u sedamdesetih

Učesnici: Raša Todosijević, Era Milivojević, Dunja Blažević, Ješa Denegri, Jasna Tijardović, Milica Pekić i Stevan Vuković

Realizovano uz podršku Ministarstva kuture i informisanja Republike Srbije.