POKRENI GRAD, 2007-2009

Projekat Pokreni grad predstavlja inicijativu za aktualizovanje ideje umetnosti u javnom prostoru u Srbiji, dok istovremeno podržava proces decentralizacije savremene umetničke scene u zemlji.

U mestima koja su tek nedavno stekla status grada, savremeni srpski umetnici bili su pozvani da izvedu po jedan mural velikog formata. Sa idejom da se redefiniše urbana struktura gradova kao i da se ponudi novo razumevanje savremene umetničke produkcije širem krugu publike, murali su postal simboli gradova u kojima se nalaze kao i mesta okupljanja lokalnih stanovnika.

U momentu realizacije, projekat je predstavljao jednu od najvećih novijih inicijativa za promociju umetnosti u javnom prostoru u Srbiji i doprineo je oživljavanju murala kao tehnike među savremenim umetnicima u Srbiji.

Kraljevo
(Katarina Šoškić i Dušan Rajić)

Leskovac
(Miloš Nušić)

Loznica
(Stefan Ikonić)

Pančevo
(Siniša Ilić)

Šabac
(Miodrag Stanišić)

Sombor
(Marko Stojanović)

Subotica
(Igor Stangliczky)

Užice
(Aleksandar Dimitrijević)

Vranje
(Aleksandra Petković)

Zaječar
(Mladen Hrvanović)

Zrenjanin
(Ana Kraš)

Projekat je pokrenut od strane Kiosk platforme za savremenu umetnost i Telenor fondacije, a podržan je od strane kompanije Duga i lokalnih opština u gradovima u kojima su murali izvedeni.

Saradnja Telenor fondacije i Kioska na projektu Pokreni grad nagrađena je Bizart nagradom koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije dodeljuje za najuspešnije partnerstvo između sektora kulture i poslovnog sektora.

Koordinacija projekta:
Miica Pekić, kustos (Kiosk)
Ana Adamović, umetnica (Kiosk)
Dorijan Kolundžija, umetnik (Kiosk)
Ana Krstić (Telenor fondacija)