LAND OF PROMISES, 2007

Umetnici: Zoran Naskovski, Vesna Pavlović, Uroš Djurić, Tijana Pakić Feterman, Vladimir Perić, Ivan Petrović, Dejan Kaludjerović, Ana Adamović

Kustoskinja izložbe: Ana Adamović

Izložbe: Espace Apollonia, Strazbur, Francuska, 2007; Kultruni centar Srbije u Parizu, Francuska, 2008; Evropska komisija, Brisel, Belgija, 2008; Univerzitetska biblioteka Lucien Febvre, Belfor, Francuska, 2008; galerija ArtPoint, Beč, Austrija, 2009; Vasvary House, Peć, Mađarska, 2010

Fraza “obećana zemlja” obično se vezuje za Ameriku. Ona zvuči kao naziv nekog filma ili knjige koji govore o toj zemlji. “Obećana zemlja”, takođe, priziva u svest neku drugu zemlju a ne onu u kojoj mi živimo.

Izložba predstavlja umetnike koji dolaze iz zemlje koja je godinama bila sve osim “obećane”. Ipak, na jedan ili drugi način, u nekim slučajevima simbolično u nekim ironično, svaki rad predstavljen na izložbi asocira upravo na ove reči, počevši od radova koji se bave detinjstvom ili poznatima (Vladimir Perić, Uroš Đurić) do onih koji prikazuju podzemna skloništa (Ivan Petrović).

Prikazujući širok spektar tema – od uspomena iz detinjstva, porodičnih priča (onih intimnih i onih manje intimnih), života drugih, regiona, kulturnih fenomena – izložba kroz medijum fotografije predstavlja krug ideja i tema prisutnih na savremenoj umetničkoj sceni Srbije. Preplitanje društvenih i ličnih istorija vidljivo je u svim predstavljenim radovima.  Ovako koncipirana, izložba, takođe, istražuje i fotografiju kao medijum, njen kvalitet da bude u isto vreme i dokument, i suvenir, i art-e-fact.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva za Kulturu Republike Srbije

Go to Top