Lakoća sećanja i težina iskustva, 2015

Instalacija – granitna ploča, fotografije, dimenizije promjenjive
(Fotografije grupnih portreta poklonjenih Titu iz arhiva Muzeja istorije Jugoslavije i lična arhiva umetnika)

  • Rad je instalacija na kojoj je predstavljen izbor od 112 crno-belih fotografskih grupnih portreta iz arhiva fotografija koje su deca iz cele Jugoslavije slala Titu.
  • Nasuprot fotografijama iz arhiva nalazi se štampana kolor fotografija veličine 2×2 metra koja predstavlja grupni portret snimljen tokom umetnikovog detinjstva u socijalizmu.
  • Na štampanu kolor fotografiju iz ličnog arhiva naslonjena je crna granitna ploča dimenzija 55x180x3cm i težine 91kg, što je umetnikova trenutna telesna težina.
  • Mnoštvo arhive fotografija grupih portreta paralelni su portretu lične arhive kao ekvivalentu kolektivnog i ličnog sećanja.
  • “Prošlost je lakše izmisliti nego sećati je se” napisala je Krista Volf u svom romanu Patterns of the Childhood, što bi se moglo formulisati i tako da je prošlost kao činjenicu teže podneti nego sećati je se!

Mladen Miljanović rođen je u Zenici 1981. godine. Nakon završene srednje škole pohađao je Školu za rezervne oficire gde je stekao čin narednika i trenirao trideset redova. Po završetku vojne službe, Miljanović upisuje Akademiju umetnosti u Banjaluci, gde je diplomirao i magistrirao. Živi i radi u Banjaluci.

www.mladenmiljanovic.com