Autor: Manja Ristić (umetnica)

Izvođači: Manja Ristić (violina), Simonida Rajčević (slikarka), Mathieu Calleja (udaraljke)

Kostim: Magdalena Klašnja

Montaža video zapisa uživo: Filip Mikić

Audio miks uživo: Ivan Acović

Direktor fotografije: Milan Tvrdišić

Supervizor izvođenja uživo: Dorijan Kolundžija

Performans je izveden u martu 2011. na dve lokacije Beograd (Srbija) i Pariz (Francuska)

Trajanje: 17′

Rad inspirisan nepostojanošću izvođačkog čina.

Pozicija: telo prostora postavljeno unutar mene.

Odnos prostor – izvođač  utemeljen je u fenomenu nastanjivanja.

Brisanje fizičkog postojanja izvođača naslućuje primarnu prirodu izvođenja, u kom se svaki pokret/čin ponaša kao privremena energetska intervencija.

Simbolički, i u skladu sa ovako postavljenim temeljima, postepeno nestajanje izvođača predstavlja nestalnu prirodu, gde prostor kao takav ne trpi postojanje fizičkog tela ali ukazuje na postojanje i dinamičnost procesa intervencije, rastvaranja i transformacije.

U ovom radu zvuk teži ka oslikavanju improvizacione perceptivne kao i transcedentalne suštine dok nastoji da opstane kao jedina konstanta u simulakrumu nestalnosti života. Muzičari koji se sreću u hyper prostoru predstavljaju relativnost kategorije prostora, postavljenog u virtuelnom vremenu i objektivizirano samo kroz intuitivnu povezanost, koliko mi znamo utemeljenu u energetskoj vrednosti izvedenog zvuka.

Manja Ristić

Rođena je 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti (izvođač-instrumentalista), a potom magistrirala na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu (solo/kamerni izvođač), pod mentorstvom Done Li Kroft. Kao solo i kamerni muzičar nastupala je širom Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Austrije, Holandije, Belgije, Danske, Italije, Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Osim profesionalne muzičke karijere Manja je aktivna na polju multimedijalnih umetnosti, kulturnog aktivizma, radijske produkcije i savremene poezije (solo zbirka: “Knjiga tišine”, DEVE, Beograd 2008; koncept i produkcija: 11 9 Web streaming poetry, antologija savremene poezije, Edicija Supernova 2010). 2004., zajedno sa nekolicinom mladih beogradskih umetnika Manja osniva Udruženje multimedijalnih umetnika AUROPOLIS Manja je autor kompozicija i audio radova u brojnim internacionalnim interdisciplinarnim i konceptualnim projektima i istraživanjima, u pozorišnoj, radijskoj i filmskoj produkciji kao i u performativnim umetnostima. Takođe, autor je 11 9 Web streaming poetry izdanja 119 autora na 45 jezika.

http://auropolisarts.blogspot.com

Simonida Rajčević

Rođena je 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti 1997, a 1999. završava magistraturu pod mentorstvom Momčila Antonovića. Nosioc je DAAD stipendije za postdiplomske studije u Nemačkoj. Od 2000. Simonida je mentor na FLU u Beogradu. Izlagala je samostanlo i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

http://simonidadarkstar.com/

Mathieu Calleja

Započinje muzičko obrazovanje (klavir i solfeđo) na  Konzervatorijumu u Tuluzu. Diplomirao je  Dante Agostini školu bubnjeva i Kraljevski konzervatorijum u Den Hagu. Nastupao je širom Belgije, Holandije, Francuske, Španije, Češke Republike, Danske, Luksemburga, Srbije i Hrvatske. Metju istražuje tonalnost ritma i proširuje zvučnu sliku kroz no-input pristup, korišćenje miksete i dečijih igračaka. Metju sarađuje sa Lynn Cassiers (glas) i Aleksandrom Grimal (saksofon) u impro triju “Magine”, zatim sa Havijerom Lopezom (elektronika, no-input), i sa Tomom Gouband (perkusije, objekti) u okviru dua “Cymbows”. Jedan je od autora performativne zvučne instalacije “Piano Forte” zajedno sa Đovani di Domenikom (klavir), Pak Jan Lau (dečiji klavir) i Manjom Ristić (violina). Živi i radi u Briselu.

Magdalena Klašnja

Rođena je 1982. godine u Beogradu. Diplomirala je na Višoj politehničkoj školi, odsek za dizajn kože, a potom na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek za dizajn kostima. Magdalena radi u okvirima pozorišne, fimske i TV produkcije, kao kostimograf i scenograf. Nastupala je na brojnim revijama, izložbama i seminarima u zemlji i inostranstvu prikazujući svoje crteže, koncepte, umetnički kostim, modne performanse kao i instalacije.