Zlatna žurka, 2012

performans i video
trajanje: 2h 2′

Zlatna žurka istražuje razne oblike amaterskih prodajnih praksi kao što su  “prodaje kod kuće” koje majka umetnice često organizuje. Upravo takva domaća i neformalna “zabava” omogućava povezivanje ljudi i postaje sredstvo za poboljšanje kvaliteta društvenog života. Glavnu ulogu igraju majka umetnice i grupa njenih bliskih prijateljica koje se sastaju jednom nedeljno te honorarno rade za razne kompanije nudeći njihove proizvode: od nakita do zdravstvenih preparata.

Maja Bekan je vizuelna umetnica i umetnica performansa iz bivše Jugoslavije, a trenutno živi i radi u Holandiji. Koosnivačica je umetničke incijative ADA, Area for Debate and Art u Rotterdamu. Radeći s različitim medijima, istražuje pojam slobodnog vremena, kako ga koristimo, njegov početak, definiciju i ritualizaciju. U njenoj umetničkoj praksi zastupljeni su saradnja, društveni angažman i medijski pristup. Uključena je u dugoročne istraživačke projekte kroz razne nivoe saradnje, a publici su dostupni u vidu performansa, posebno osmišljenih ambijenata, video/audio/tekstualnih instalacija i javnih razgovora. Magistrirala je na Institutu likovnih umjetnosti Piet Zwart i na Univerzitetu u Pymouthu 2008. godine, kada je pokrenula dva dugoročna projekta: Secret Powers for Identity, Security and Self-Respect in Troubling Times (Tajne moći identiteta, sigurnosti i samopoštovanja u teškim vremenima) i P for Performance (P kao performans), kao platformi koje istražuju mogućnosti performansa za stvaranje znanja.

Bekan učestvuje u raznim umetničkim odborima i obrazovnim programima, kao što su rezidencija Kunsthuis SYB i magistarski studio likovnih umetnosti na Institutu Piet Zwart. Jedan od novijih projekata Ultimate Flexible Work Station (Krajnje fleksibilna radna stanica) izložena je u Institutu za provokacije u Pekingu do januara 2014. godine.

Izlagala je, između ostalog u: SMBA, Amsterdam; Van Abbemuseum, Eindhoven; Tent and Witte de With, Rotterdam; KCB, Beograd; The Nunnery, London; Bijenale u Istanbulu, u New Yorku i na Institutu za provokacije u Pekingu.