Podzemna skloništa, 2002-2004

kolor fotografije

Onoliko koliko skloništa mogu da stvore predstavu o zaštiti, u istoj meri aludiraju i na razloge iz kojih je ta zaštita potrebna. S obzirom na činjenicu da je korišćenje atomskih skloništa uslovljeno ratnim razaranjima ili biološkim katastrofama, tj. posledicama koje takvi ili slični događaji mogu da prouzrokuju, idejni aspekti na kojima je zasnovana problematika kojom se bavim u ovom projektu, bazirani su na dualizmu činjenica da skloništa pružajući određenu vrstu sigurnosti istovremeno svedoče o tome da prava sigurnost ne postoji; da se bezbednost koja se nudi odnosi na situacije opšte nebezbednosti. U isto vreme posmatrana kao sinonim zaštite i simbolička slika uništavanja, atomska skloništa ukazuju na sopstveni dispolaritet i oprečnost njihove funkcionalnosti, zadržavajući time identitet prostora autentične podzemne estetike.

Ivan Petrović (Kruševac, 1973)
Diplomirao na Akademiji umetnosti “Braća Karić” 2002. godine, odsek fotografija.

Samostalne izložbe (izbor): Podzemna skloništa, PIROSCHKArev, MQ-21, Beč (2004)// TV ili TV, galerija Doma omladine, Beograd (2004)// Slike, galerija Remont (PUNKT, Andrija Pavlović, Mirjana Stojadinović), Beograd (2003)//Evidentiranje; Aprilski Susreti, galerija SKC, Beograd (2002)// Vitak 1999, galerija SKC (Petar Mirosavljević, Vukašin Nedeljković), Beograd (2001)

Grupne izložbe (izbor): Napolju pada kiša, ali ja u to ne verujem, Banja Luka (2008)// Micro narratives; Musée d’art moderne, Saint Etienne (2008)//  Land of Promises, galerija Apollonia, Strasbur, (2007)// Savremena srpska fotografija, Galerija Fotohof, Salzburg (2005)// Nus Pojave, “Galerija Nova”, Zagreb (2004)

www.ivanpetrovic.net