Na Današnji Dan (ili 25. maj i ja), 2011

Dvokanalna video instalacija, 32′

Sastavljen od dva simultana videa, rad ispituje individualno sećanje vezano za Dan mladosti kroz seriju intervjua sa grupom nekadašnjih građana SFRJ, svedoka i aktera tog istorijskog momenta. Polazna tačka u ovoj pseudo-dokumentarnoj „potrazi“ za individualnom memorijom je generacijski jaz koji mene, kao autorku, deli od istorijskog perioda kome je pripadao fenomen 25. maja.

Ova „kompilacija“ sećanja prikazana na TV monitoru, praćena je projekcijom stadiona Partizan u Beogradu, nekadašnjeg stadiona JNA gde se održavao završni i glavni deo manifestacije Dana Mladosti „Slet“ – večernja „gala“ svečanost koja se svake godine prenosila na televiziji. Dok stilski imitira televizijske snimke Sletova, video prikazuje stadion u današnjem stanju (koje gotovo da ne nosi više nikakva obeležja prošlosti), i u njegovom svakodnevnom svetlu – daleko od reflektora i svečane atmosfere nekadašnjeg nacionalnog spektakla.

Jedini momenat koji aludira na istorijsku pozadinu mesta jeste moje prisustvo dok na centru stadiona izvodim delove koreografija iz različitih sletova. Performans predstavlja neku vrstu autorskog komentara koji naglašava autobiografski profil ove umetničke istrage fenomena 25. maj. Ali, on je i delimična ironizacija koja želi da istakne karakter nemoguće misije samog „zadatka“ rada – pronalaženje i prenošenje direktnog individualnog iskustva i onog „istinitog“ u kolektivnom doživljaju koje je definisano (a time i ograničeno, osuđeno) dimenzijom prošlosti i neminovne istorizacije.

Iva Kontić (1982, Beograd)